Είναι δεδομένο ότι σε μια δεκαετία από σήμερα σημαντικό ποσοστό των νέων οχημάτων θα μπαίνει στην πρίζα. Είτε πρόκειται για υβριδικά, είτε για ηλεκτρικά οχήματα, οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων έχουν πάρει απόφαση να κατευθύνουν μεγάλο μέρος των επενδύσεών τους στην εξέλιξη μπαταριών και ηλεκτροκινητήρων. Σχεδόν σε όλες τις χώρες του Δυτικού Κόσμου ανεβαίνουν τα ποσοστά κυκλοφορούντων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σε κάποιες εξ’ αυτών έχουν φτάσει σε διψήφιο αριθμό μεριδίου αγοράς. Στην Ελλάδα υστερούμε σημαντικά στην ανάπτυξη των υποδομών αλλά και της κουλτούρας που απαιτείται ώστε να πραγματοποιηθεί σταδιακά η μετάβαση στην νέα εξηλεκτρισμένη εποχή της αυτοκίνησης, η οποία είναι δεδομένο πως έρχεται. Απαιτούνται προσεκτικά βήματα ώστε να προετοιμαστούμε ως χώρα και ως καταναλωτές γι’ αυτή τη μετάβαση. Βήματα που θα βασιστούν και στη διεθνή εμπειρία και στις καλές πρακτικές που υπάρχουν σε χώρες όπως η Νορβηγία η οποία πρωταγωνιστεί στην ηλεκτροκίνηση. Στη χώρα μας θα μπορούσαμε να “εξηλεκτρίσουμε” ένα μικρό νησί όπως, το Κουφονήσι, τη Σύμη, τις Σπέτσες, ή τα Τριζόνια ώστε να αποκτήσουμε πλήρη εικόνα των προβλημάτων που θα προκύψουν υπό κλίμακα.
Σήμερα στην Ελλάδα εισάγονται, πωλούνται και κυκλοφορούν αυτοκίνητα προδιαγραφών εκπομπών ρύπων Euro 4 ή και παλιότερα, αυτοκίνητα που οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. φροντίζουν σταδιακά για την απόσυρση τους. Η κυκλοφορία παλαιών οχημάτων πρέπει να αποθαρρυνθεί και να θεσπιστούν αντικίνητρα για τη χρήση τους ειδικά στα κέντρα των πόλεων. Οι ρύποι τους στραγγαλίζουν την ατμόσφαιρα και τα εισπνεόμενα μικροσωματίδια δημιουργούν προβλήματα υγείας σε χιλιάδες κατοίκους του λεκανοπεδίου και άλλων πόλεων στην χώρα μας. Τα απαρχαιωμένα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας εγκυμονούν αναίτιους κινδύνους για όσους επιβαίνουν ενώ τις συνέπειες αυτών, τις πληρώνουμε όλοι μέσω του ασφαλιστικού συστήματος.
Αντικείμενο του 3rd Auto Forum είναι να αναδειχτεί το μεταβατικό στάδιο που βρίσκεται η αυτοκίνηση στη χώρα μας, να «φωτιστεί» το σταυροδρόμι και να αποτυπωθούν οι απαραίτητες ενέργειες και το πλαίσιο που απαιτείται ώστε να κινηθούμε προς την σωστή κατεύθυνση. Με το οδικό δίκτυο στην Αθήνα να έχει σχεδιαστεί για 1.5εκ. κατοίκους και τον πληθυσμό του λεκανοπεδίου να υπερβαίνει τα 6 εκ. είναι ζωτικής σημασίας να γίνουν σωστές ενέργειες για μείωση της ρύπανσης και της κίνησης.
Στη χώρα μας ισχύει το εξής παράδοξο: Συνεχίζουν να συντηρούνται οχήματα Ι.Χ. και Δ.Χ. δεκαετιών παρά το δυσανάλογο κόστος. Λόγω ελλιπούς ενημέρωσης αναπτύσσονται θεωρίες και νοοτροπίες για το πόσο ασφαλή, αξιόπιστα και σίγουρα είναι τα παλιά αυτοκίνητα έναντι των καινούργιων. Η εικόνα ενός π.χ. SUV 20ετίας με μόνιμη τετρακίνηση στο κέντρο της πόλης, δίπλα σε ένα ανάλογο υπερσύγχρονο plug in hybrid μοντέλο, του οποίου ο θερμικός του κινητήρας δεν ενεργοποιείται εντός αστικού ιστού, είναι χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Αθήνα.
Βέβαια τα PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle), BEV (Battery Electric Vehicle), ΜΗΕV (Mild Hybrid Electric Vehicle) ή ΗΕV (Hybrid Electric Vehicle) οχήματα μπορεί να ρυπαίνουν λιγότερο ή καθόλου εκεί που κινούνται, ρυπαίνουν όμως! Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι πόσο ρυπαίνουν συνολικά, σε σχέση με οχήματα που χρησιμοποιούν θερμικού κινητήρα (ICE) πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Μία έρευνα που δημοσιοποίησε το ινστιτούτο IFO Schnelldienst από το Μόναχο καταλήγει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν ωφελούν και τόσο την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα πετρελαιοκίνητα. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 3 οχήματα ένα ηλεκτρικό Tesla, μια πετρελαιοκίνητη Mercedes C 220d και μια Mercedes C Class που χρησιμοποιεί φυσικό αέριο. Η έρευνα κατέληξε πως το Tesla Model 3 αναμένεται στον κύκλο ζωής του, να παρουσιάσει παρόμοιο ενεργειακό αποτύπωμα με μια πετρελαιοκίνητη Mercedes. Στην Γερμανία υπήρξε αναστάτωση της αγοράς λόγω του dieselgate όμως το αγοραστικό κοινό δε στράφηκε στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που προορίζονται κυρίως για κίνηση στην πόλη. Περίπου 35% των Γερμανών συνεχίζουν ν’ αγοράζουν πετρελαιοκίνητα οχήματα.
Ζητούμενο της έρευνας ήταν το ενεργειακό αποτύπωμα των τριών αυτοκινήτων μετά από 150.000 χιλιόμετρα. Το αποτέλεσμα προκαλεί έκπληξη αφού το Tesla είχε 156-182 gr CO2/km, η 220d 141 gr CO2/km και η C-LNG 100 gr CO2/km! Αξιοσημείωτο είναι πως το Tesla είναι κατά NEDC ενώ τα άλλα δύο κατά WLTP που είναι και πιο αυστηρό.
Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο και ένα συμβατικό προκαλούν στη φάση παραγωγής των, ίδια ποσότητα CO2, περίπου 8.6 τόνους. Οι 4,9tn CO2 από αυτούς αφορούν στην κατασκευή των υλικών και οι 1,9 tn CO2 κατά την φάση παραγωγής και συναρμολόγησης. Το περίεργο είναι πως στο Tesla αντιστοιχούν περίπου 1,5 τόνοι CO2 για τα εξαρτήματα του όταν για την Mercedes 220d είναι μόλις στον 1 τόνο. Ο λόγος αφορά κυρίως στην παραγωγή της μπαταρίας. Η έρευνα καταλήγει πως μια σωστή κατεύθυνση θα ήταν η εξέλιξη κινητήρων CNG ή κυψελών καυσίμου.
Ποιος θα είναι λοιπόν στο μέλλον, ο δρόμος της αυτοκίνησης;
Έχει μεγάλη σημασία να ακούσουμε από στελέχη των μεγαλύτερων κατασκευαστριών εταιρειών στον κόσμο για την κατεύθυνση που θα πάρει η αυτοκίνηση, να μάθουμε τι σχεδιάζουν για το μέλλον της, αυτοί που το καθορίζουν. Προς τα πού έχει αποφασιστεί να κατευθυνθεί η αυτοκίνηση τα επόμενα χρόνια; Ποιες θα είναι οι αλλαγές τόσο στην εμφάνιση, όσο και στη λειτουργία των οχημάτων;
Η αύξηση στην κυκλοφορία των υβριδικών/ηλεκτρικών οχημάτων, παρά τα σύγχρονα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας που φέρουν, θα οδηγήσει και στην εμπλοκή τους σε τροχαία ατυχήματα/δυστυχήματα. Μια πιθανή διαρροή ηλεκτρικού ρεύματος ή επικίνδυνων υγρών από τις μπαταρίες θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από κατάλληλα εκπαιδευμένους διασώστες ειδικά στην περίπτωση που έχουμε εγκλωβισμό ατόμου. Απαιτείται αντίστοιχη εκπαίδευση και οφείλουμε να σταθούμε στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τις κατασκευάστριες εταιρείες σε συνέργεια με την Τροχαία και την Πυροσβεστική σ’ αυτό τον τομέα ώστε να δημιουργηθούν διασώστες καταρτισμένοι που να ξεχωρίζουν τα υβριδικά/ηλεκτρικά μοντέλα και να γνωρίζουν πως πρέπει να ενεργήσουν σε κάθε περίπτωση.
Λόγοι συμμετοχής
Το 3rd Auto Forum αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστούν οι διεθνείς τάσεις στην αυτοκίνηση, οι τεχνολογικές εξελίξεις, η υστέρηση στη χώρα μας σε συγκεκριμένους τομείς ώστε να δημιουργηθεί ένα επίπεδο ελάχιστης συνεννόησης/επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό την ανάληψη δράσεων, νομοθετικών πρωτοβουλιών.
Θεματολογία
Panel 1: Κίνδυνοι από την κυκλοφορία απαρχαιωμένων οχημάτων στην χώρα μας. Αντικίνητρα για την χρήση τους.
- Ενεργητική – παθητική ασφάλεια παλιών οχημάτων
- Ρύποι από την κυκλοφορία τους
- Οικονομική ανάλυση που δεικνύει το ασύμφορο της χρήσης των.
- Μέτρα για να αποθαρρυνθεί η κυκλοφορία τους
- Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στα παλιά οχήματα
Panel 2: Προώθηση της ηλεκτροκίνησης, υποδομές, δίκτυα, πρατήρια ενέργειας, προδιαγραφές, φόρτισης.
- Χρήση ηλεκτρικών οχημάτων σε δημόσιες συγκοινωνίες
- Δημιουργία δημοσίων σημείων φόρτισης
- Ανάπτυξη πρατηρίων ενέργειας
- Προδιαγραφές για την εγκατάσταση οικιακών φορτιστών
- Επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας
- Ασφάλιση ηλεκτρικών οχημάτων και φορτιστών
- Ανακύκλωση μπαταριών, χρήση των σε φωτοβολταϊκά ή ανεμογεννήτριες.
Panel 3 : Ηλεκτροκίνηση και οδική ασφάλεια
- Πλεονεκτήματα των ηλεκτρικών οχημάτων στην παθητική ασφάλεια
- Απεγκλωβισμός επιβάτη από ηλεκτρικό όχημα
- Διαρροή υγρών μπαταρίας μετά από σύγκρουση

Σε τι διαφοροποιείται
Δεν υπάρχει αντίστοιχη πρωτοβουλία στη χώρα μας, πρόκειται για καινοτόμο προσπάθεια σ’ έναν τομέα που πραγματικά υστερούμε και χρειάζεται άμεση πολυεπίπεδη δράση. Το πλαίσιο του 3rd Auto Forum θα υπάρξουν επιμέρους workshop και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με στόχο την περαιτέρω λεπτομερή ανάλυση συγκεκριμένων τομέων όπως η κατάσταση του στόλου στη χώρα μας, η διαμόρφωση προτάσεων για νομοθετικές ρυθμίσεις αλλά ο συντονισμός αποτελεσματικών δράσεων για την εκπαίδευση των διασωστών στους νέους τύπους οχημάτων.
